Aquest fenomen es deu a la refracció o reflexió de la llum que passa a través dels cristalls de gel que estan suspesos a l’atmosfera i creen aquests arcs al cel. Per tant no es creen en núvols constituïts per gotes d’aigua, així doncs, apareixeran en núvols de tipus alt.
Com es forma un Halo Solar?
El fenomen halo, es forma a partir del pas de la llum del Sol pels cristalls de gel que es troben a les capes més elevades de l’atmosfera. Aquest fenomen es forma principalment sobre núvols del tipus Cirroestratus o Cirrus, núvols alts que apareixen entre els 5 i 10 quilòmetres a la troposfera superior.
La forma i orientació de les partícules de gel són les responsables de produir l’halo. La llum és reflectida i refractada pels cristalls de gel i es divideix en colors a causa de la dispersió: els cristalls es comporten com a prismes i miralls, refractant i reflectint la llum del sol entre les seves cares. Aquest fenomen és molt semblant a com es produeix un Arc de Sant Martí.
Normalment es produeix un halo de color blanc al voltant del Sol, però a vegades fins i tot es poden distingir els colors de l’Arc de Sant Martí. Com a curiositat, i a diferència dels colors de l’Arc de Sant Martí, en un halo és el color vermell i no el blau el que es troba a l’interior del cercle.
Aquest halo circular te una distància angular des del seu perímetre fins al centre (el Sol) d’uns 22 graus aproximadament.
En algunes ocasions el voltant de la circumferència principal n’apareix una segona de menys marcada amb un angle de 46 graus al voltant del centre del Sol.
Halo Lunar
El fenomen halo, també es pot observar al voltant del nostre satèl·lit natural, la Lluna. Un halo lunar és més complicat de veure que un de solar. Una característica indispensable per veure aquest fenomen és que la lluna ha de ser plena, en altres fases lunars veure aquest fenomen es fa realment difícil.
El fenomen es forma de forma exactament igual que l’halo solar com ja hem explicat a l’apartat anterior.